Anal Fistül
Anal fistül, anal kanal ve anüsün dış tabakası ve anal kanal arasında anormal tünel gelişmesi ve bu tünelde kronik inflamasyon gelişmesidir. Bu tünelden sıklıkla beyaz iltihabı akıntı olur ve anüs derisini irrite eder ve kaşıntı ve rahatsızlık yapar.
Nasıl Oluşur?
Anal fistül, genellikle bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar ve anal kanalda doku kalınlaşması yapar. Enfeksiyon, genellikle rektumda bulunan mikrobun ilerlemesi ile gelişebilir.
Nadiren Eğer;
Rektumda bulunan iyileşmiş bir ülser
Ülseratif kolit hastalığı
Crohn hastalığı
Divertikülit (barsak duvarında zararsız büyümenin enfeksiyonudur)
Tüberküloz
Gonore
Kalın barsak kanseri varsa anal fistül gelişebilir.
Semptomları Nelerdir?
Anal fistülün semptomları,
Kaşıntı
Sulu iltihap gelmesi
Anüs çevresindeki dokunun irritasyonu
Rahatsızlık
Ağrı
Nasıl Tanı Konur?
Anoskopi: doktor anoskop ismi verilen bir ışıklı aleti anüsünüzden içeri yerleştirerek rektumun alt kısmı ve anüsü inceler.
Sigmoidoskopi: doktorunuz fleksibl ve ışıklı aletle barsağın son kısmına girerek enfeksiyon ve başka gelişimler olup olmadığını inceler.
Kanser yada inflamasyonu değerlendirmek için biyopsi
Baryumlu alt gastrointestinal sistem röntgenleri: Alt gastrointestinal sistem filmleri ve diğer tetkikler için barsağın alt kısmının temiz olması gereklidir.İşlem öncesi size bunun için enema (lavman) verilebilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Anal fistülü tedavi etmek için gerekli olan cerrahi işleme fistülotomi denilir. Fistülotomide doktorunuz enfekte sahayı açar ve iltihabı dışarı akıtır. Bu işlemler için dikiş iğneleri yada malzemeleri genellikle gerekmez.
Küçük yada sığ fistüller doktorun ofisinde lokal anestezik maddelerle tedavi edilir. Büyük fistüller genel anestezi altında büyük ameliyatlar gerektirir. Eğer fistül kompleks ve her iki anal sfinkter kası altına doğru gidiyorsa, birkaç girişim gerekebilir.
Etkileri Ne Kadar Sürer?
Anal fistül cerrahi olarak çıkarılana kadar sürer. Diyetteki değişiklikler, iyi temizlik şartları tedavi olarak kullanılır ancak neticede yinede cerrahi gereklidir.
Kendimi Nasıl Koruyabilirim?
Evde bakım için;
Barsak yumuşatıcılar
Diyete lifin ilavesi
Bol miktarda su içilmesi (günde 2 litreye kadar) Ilık banyolar alınması
Fistüldeki uyarıcı partiküller ve sıvıyı gidermek için anüs çevresi için temiz ve nemli petler kullanılması Tahriş olmuş anüs çevresi deriyi yumuşatmak için yumuşatıcı kremler kullanılması
Anal Fistülü Engellemek İçin Neler Yapabilirim?
Şu önlemler alt barsak kanalının sağlıklı tutulmasına sebep olur;
Fazla lifli besinlerden yiyin
Her gün bol miktarda su için
Düzenli egzersizler yapın
Barsak hastalıklarının bulgu ve şikayetlerinden haberdar olun, eğer her hangi biri ortaya çıkarsa tıbbi yardım alın.