DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER SAĞLIKLI MI?
Düşük kalorili diyet kan şekerini azaltır, vücuda detoks etkisi yapar ve insülin hassasiyetini iyileştirir. Böylece kilo vermek mümkün hale gelir ve diyabet semptomları da iyileşebilirler. Sadece bir kaç günlük bir düşük kalorili diyetin bile kandaki glukoz ve şeker düzeylerini azaltabildiği görülmüştür. Kanda glukoz düzeyleri düştüğü zaman kullanılmayan glukozun yağ olarak depolanma ihtimali de azalacaktır. Çok düşük kalorili diyetler karaciğer ve böbrekler için de zararlıdır. Bedenin gerektiği enerji kaynağı dışarıdan alınamadığında, bedende birikmiş olan yağ kadar proteinler de yıkılır. Yağ ve karbonhidrattan farklı olarak proteinin yapısında azot da bulunur. Proteinin yapı taşı olan karbon, hidrojen, oksijen ve azottan oluşan amino asitler karaciğerde metabolize olur. Karbon, hidrojen ve oksijen bölümü yıkılarak enerjiye dönüşürken, azot bölümü üreye çevrilir ve kan dolaşımına girer. Çok protein yıkımı karaciğerin daha çok çalışmasını gerektirir.
Aşırı yükle karşılaşan karaciğer zamanla yıpranır. Bu nedenle açlıkta olduğu kadar, aşırı protein alımı da karaciğeri yorar. Üre zararlı bir molekül olduğu için kan dolaşımıyla böbreklerden idrarla dışarı atılmak zorundadır. Aşırı protein yıkımı sonucu oluşan üreyi atmak için böbrekler aşırı çalışmak zorunda kalır ve zamanla yıpranır. Bütün bu nedenlerden dolayı çok düşük kalorili, insanı açlığa mahkum eden diyetler yaşam için tehlikelidir. Aynı şey karbonhidratsız diyet için de söz konusudur. Diyetin enerji içeriği azaltılırken, enerji kaynağı olan karbonhidrat, yağ ve protein arasındaki dengeye de dikkat etmek gerekir.
Yeterli ve dengeli beslen, sağlıklı ve uzun yaşa...
! (Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi İçin Lütfen Doktorunuza Başvurunuz.) !