ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ NEDİR?
Sinüs hastalarının ameliyat ile tedavisinde kullanılan güncel teknik endoskopik sinüs cerrahisidir (ESC).
ESC sırasında dışarıdan herhangi bir kesi yapılmadan burun deliklerinde yerleştirilen ve cerrahi sahanın detaylı görüntüsünü sağlayan endoskopların yanında kullanılan bazı aletler yardımı ile sinüslerdeki patolojilere müdahale edilmektedir. ESC günümüzde kronik sinüs iltihapları başta olmak üzere, sinüs tümörleri, ön kafa kaidesi yaralanmaları, travmaya bağlı göz çukuru hasarları, beyin omurilik sıvısı (BOS) kaçakları ve görme siniri basısı gibi durumların tedavisinde güncel tedavi seçeneği olarak en fazla sayıda yapılan cerrahilerden birisidir. Aynı zamanda minimal cerrahi travma yaratma avantajı nedeni ile göz yaşı kesesi drenaj ameliyatlarında (Dakriosistorinostomi) ve hipofiz bezi tümörlerinin cerrahi tedavisinde (Endoskopik hipofizektomi) giderek artan oranlarda tercih edilmektedir.
Burun Çevresindeki sinüslerin bulunduğu bölgelerin dar, anatominin karmaşık olması ve beyin, görme sinirleri, gözyaşı kanalları, şah damarları gibi önemli organ komşulukları endoskopik sinüs ameliyatlarında eğitim ve tecrübe yanında düşük hata payı ile yüksek teknik beceriyi gerekli kılmaktadır.
KRONİK SİNÜS HASTALARINDA UYGULANAN ENDOSKOPİK AMELİYATLARDAN BAŞLICALARI;
* İltihaplı dokuların/poliplerin temizlenmesi
* Sinüslerin buruna bağlayan boşalma kanallarının açılarak genişletilmesi
* Konka bülloza, birden fazla sinüs boşalma deliği (aksesuar ostium), anormal mukoza temas bölgeleri gibi anatomik problemlerin düzeltilmesi işlemleri yapılmaktadır.
*Endoskopik sinüs cerrahisi sırasında özellikle navigasyon, balon, microdebrider gibi ileri teknolojik cihazların kullanıldığı ameliyatlarda hasta ve cerrahın konforu açısından genel anestezi tercih edilmektedir.
! (Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi İçin Lütfen Doktorunuza Başvurunuz.) !