Gaz (Şişkinlik)
Barsaklardan rektum kanalıyla hava geçişi işlemine gaz çıkarma denir. Bir miktar gaz olması normaldir. Normal her insan günde 8-20 kez gaz çıkarır. Gaz, eğer kötü koku yapıyorsa, sık oluyorsa ve uygun olmayan zamanlarda oluyorsa bir problemdir.
Nasıl Oluşur?
Barsaklarda gazın bir kısmı çiğneme sırasında hava yutma ile oluşur. Eğer hızlı yer yada içilirse büyük miktarlarda hava yutulabilir. Bazı insanların asabi yapısı vardır ve özellikle stres zamanlarında bol miktarda hava yutabilirler. Ayakta dururken yutulan hava mideden geriye ağız yoluyla geğirme ile dışarı çıkarılabilir. Ne yazık ki her geğirme ile bol miktarda hava geri yutulur ve geğirme devam edebilir. Yatarken gaz barsak kanalıyla anüsten dışarı atılır.
Gazın oluşmasının diğer sebebi de barsaklar da devam eden sindirim işlemidir. Barsaklardaki bakteri, sindirim işlemi sırasında yemek artıklarını parçalarken gaz oluşturur. Bazı gıda maddeleri diğerlerinden daha fazla gaz oluşumuna neden olur. Kabızlık yapabilen bazı ilaçlar daha sık ve ağrılı gaz oluşumuna sebep olabilir. Sindirim süreci içinde oluşan gaz daima anüs kanalıyla dışarı atılır.
Bulguları Nelerdir?
Gazın semptomları şunlardır;
- Anusden sık olarak gaz çıkarma
- Gaz çıkarma ile rahatlayan karın ağrısı
Nasıl Tedavi Edilir?
Şu durumlarda gaz tedavi edilebilir;
- Yerken ve içerken oldukça yavaş çiğneme ve içmeye dikkat ederseniz yemek işlemi sırasında daha az hava yutarsınız.
-Diyetinizi değiştirin. Aşırı gaz yaptığı bilinen gıdalardan uzak durunuz.
Nasıl Korunulur?
Şunu anlamalısınız ki bir miktar gaz oluşması doğaldır. Bunun için canınızı sıkmayınız. En çok dikkat etmeniz gereken şey sizin çiğneme ile hava yutmamanız olmalıdır. Çiğnemeyle yutulan hava hava yutma işleminin kontrolünde ilk basamaktır. Uzun süre çiğneyin ve yavaşça su için. Sık iç çekme ve sakız çiğnemeden sakınınız.Diyetteki bir değişiklik daha az barsak gazı olmasına sebep olur. Gaz yapan gıdalardan uzak durun ve çok değişken bir diyet kullanın. Bu besinler insandan insana değişir ancak şu gıdalar birçok insanda gaz oluşturur;
- Süt ürünleri (yoğurt hariç)
- Bazı sebzeler, özellikle lahana, kuru fasulye, belçika lahanası, brokoli, turp, nohut, kabak
- Kurutulmuş meyvalar
- Şekersiz besinlerdeki şeker yerine geçen maddeler (mesela sorbitol gibi) ve şekerlemeler
- Kepek
- Yeme alışkanlığındaki ve diyetteki bir değişiklik gaz problemi olanların çoğunda problemi çözer. Eğer durum devam ediyorsa, doktorunuza gözükün ve gerekirse diğer tedavi mesela ilaç kullanmak gibi imkanı arayın.
Nasıl Oluşur?
Barsaklarda gazın bir kısmı çiğneme sırasında hava yutma ile oluşur. Eğer hızlı yer yada içilirse büyük miktarlarda hava yutulabilir. Bazı insanların asabi yapısı vardır ve özellikle stres zamanlarında bol miktarda hava yutabilirler. Ayakta dururken yutulan hava mideden geriye ağız yoluyla geğirme ile dışarı çıkarılabilir. Ne yazık ki her geğirme ile bol miktarda hava geri yutulur ve geğirme devam edebilir. Yatarken gaz barsak kanalıyla anüsten dışarı atılır.
Gazın oluşmasının diğer sebebi de barsaklar da devam eden sindirim işlemidir. Barsaklardaki bakteri, sindirim işlemi sırasında yemek artıklarını parçalarken gaz oluşturur. Bazı gıda maddeleri diğerlerinden daha fazla gaz oluşumuna neden olur. Kabızlık yapabilen bazı ilaçlar daha sık ve ağrılı gaz oluşumuna sebep olabilir. Sindirim süreci içinde oluşan gaz daima anüs kanalıyla dışarı atılır.
Bulguları Nelerdir?
Gazın semptomları şunlardır;
- Anusden sık olarak gaz çıkarma
- Gaz çıkarma ile rahatlayan karın ağrısı
Nasıl Tedavi Edilir?
Şu durumlarda gaz tedavi edilebilir;
- Yerken ve içerken oldukça yavaş çiğneme ve içmeye dikkat ederseniz yemek işlemi sırasında daha az hava yutarsınız.
-Diyetinizi değiştirin. Aşırı gaz yaptığı bilinen gıdalardan uzak durunuz.
Nasıl Korunulur?
Şunu anlamalısınız ki bir miktar gaz oluşması doğaldır. Bunun için canınızı sıkmayınız. En çok dikkat etmeniz gereken şey sizin çiğneme ile hava yutmamanız olmalıdır. Çiğnemeyle yutulan hava hava yutma işleminin kontrolünde ilk basamaktır. Uzun süre çiğneyin ve yavaşça su için. Sık iç çekme ve sakız çiğnemeden sakınınız.Diyetteki bir değişiklik daha az barsak gazı olmasına sebep olur. Gaz yapan gıdalardan uzak durun ve çok değişken bir diyet kullanın. Bu besinler insandan insana değişir ancak şu gıdalar birçok insanda gaz oluşturur;
- Süt ürünleri (yoğurt hariç)
- Bazı sebzeler, özellikle lahana, kuru fasulye, belçika lahanası, brokoli, turp, nohut, kabak
- Kurutulmuş meyvalar
- Şekersiz besinlerdeki şeker yerine geçen maddeler (mesela sorbitol gibi) ve şekerlemeler
- Kepek
- Yeme alışkanlığındaki ve diyetteki bir değişiklik gaz problemi olanların çoğunda problemi çözer. Eğer durum devam ediyorsa, doktorunuza gözükün ve gerekirse diğer tedavi mesela ilaç kullanmak gibi imkanı arayın.