Kansızlık- Anemi (B12 ve Folik Asit Eksikliği)

Kansızlık- Anemi (B12 ve Folik Asit Eksikliği)

Anemi, yani halk arasında bilinen adıyla "kansızlık", toplam kırmızı kan hücresi/alyuvar/eritrosit sayısının azalması veya eritrositlerin içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Kan hastalıkları içinde en sık görülen hastalık anemidir. Anemi tipleri ven edenleri oldukça fazladır. Eritrositler için demir, folik asit ve B12 vitamini çok önemlidir. Demir eksikliğinde demir eksikliği anemisi oluşabilir. Bu durumda eritrositler normalden daha küçük olurlar ve görevlerini tam ve başarıyla yerine getiremezler. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğinde ise eritrositler normalden daha büyük olur ve görevlerini yerine getiremezler, bu durum megaloblastik anemi olarak adlandırılır. Demir eksikliğinde görülen eritrositler hipokrom mikrositer görünümdedir. Folik asit ve vitamin B12 DNA yapımına katıldığından eksikliklerinde eritrosit boyutları daha büyük olur.

BELİRTİ VE SEMPTOMLAR

- Pek çok hasta anemik olduğunun farkında değildir.

Semptomlar da oldukça belirsiz olabilir.

- Anemi hastaları genelde halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük tarif ederler. Buna dispne (nefes darlığı) ve çarpıntı da eşlik edebilir.

- Fizik muayenede ciltte solukluk izlenir. Bu solukluk dudaklarda ya da tırnak yataklarında da izlenebilir.

Bunun dışında farklı anemi alt tiplerinde farklı semptomlar izlenir. Örneğin demir eksikliği anemisinde pica (toprak, buz yeme), orak hücreli anemide bacaklarda ülserler izlenebilir.

Kansızlık- Anemi (B12 ve Folik Asit Eksikliği)