Karaciğer yağlanması olanlarda, diyabet riski 3-4 kat artabilir.
Karaciğer vücutta proteinler, vitaminler, yağlar ve ilaçların işlem görmesini sağlayan bir organdır. Bu sebeple vücut sağlığı için yüksek derecede önem taşımaktadır.
Karaciğer yağlanması obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarıyla yakın ilişkisi olan bir hastalıktır. Karaciğerlerde biriken fazla yağ vücudumuz için hayati önem taşıyan bazı enzimlerin üretilmesini ve gerekli dağılımın yapılmasını engellediğinden hastalıklara zemin hazırlamaktadır.
İşlenmiş karbonhidratların (makarna, ekmek, kurabiye, pasta vb.) aşırı tüketilmesi karaciğerde daha fazla yağ birikmesine sebep olmaktadır.
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri
Yanlış beslenme alışkanlıkları
Doğal olmayan gıdaların aşırı tüketimi
Hareketsiz yaşam
Obezite
Alkol kullanımı
Çok hızlı kilo alıp verme
Diyabet
Yüksek tansiyon
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
Midede şişkinlik ve hazımsızlık
Mide bulantısı
Halsizlik, bitkinlik ve kendini yorgun hissetme
Ciltte bazı problemler
Gözlerde kızarma ve sararma
Baş ağrısı
Hafızanın zayıflaması, unutkanlık
Karaciğer Yağlanmasından Korunmanın Yolları
Her gün en az 45 dakika düzenli yürüyüş yapmak
Sebze ve meyve ağırlıklı tahıl ve süt ürünleri içeren beslenme programı yapmak
Ambalajlı ve katkı maddesi olan gıdalardan uzak durmak
Kilo kontrolünün sağlanması
Tam buğday tahıl ve baklagillerin tercih edilmesi.