luten İntoleransı (Gluten Alerjisi) Nedir ?
Gluten İntoleransı (Gluten Alerjisi) Nedir ?
Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Buğday; ekmeklerde, makarnalarda ve tahıllarda içerik olarak kullanılan bir tahıldır. Gluten, yiyecekleri bir arada tutan, yapıştırıcı görevi görerek yiyeceklerin şeklini koruyan bir proteindir. Beklenmeyen ve akla gelmeyen yiyeceklerde bile gluten bulunur. Bu sebeple gluten duyarlılığı olan kişilerin bir uzman görüşü almaları oldukça önemli olmaktadır. Son zamanlarda diyetlerin de popüler bir belirleyicisi olan gluten, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Gluten duyarlılığı ve gluten alerjisi birbirinden farklı konulardır. Genel olarak çölyak hastalığı ile de karıştırılan gluten alerjisi çölyak hastalığından farklı olmaktadır. Gluten intoleransı buğday alerjisi ile de karıştırılır ancak buğday alerjisine sebep olan alerjen glutenden farklı bir protein de olabilir.
Gluten duyarlılığınız olabileceğini düşünüyorsanız, gluten intoleransı testi yaptırmak ve daha detaylı bilgi almak için hastanemiz dahiliye ve diyetisyen bölümüne rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Gluten alerjisinin belirtileri nelerdir?
Tipik bir alerjide görülen bulgular görülür: Vücutta kaşıntı, genizde karıncalanma, öksürük, hapşırık, ciltte kızarıklık ve ödem, nefes darlığı, ishal, karın ağrısı ve kramp, baş ağrısı olabilir. Çok ciddi tablo anaflaksidir.
Gluten içeren yiyecekler nelerdir?
Arpa, buğday, çavdardan uzak durulmalıdır. Ayrıca dışarda satılan başlıca gluten kaynakları da ekmek, kurabiye çeşitleri, pasta, kek ve kuru pastalardır.
Gluten içermeyen gıdalar nelerdir?
Pirinç, yulaf, mısır, nohut, darı, kara buğday, kinoa. Ayrıca buğday ile kontamine olmamış gıdalar.
Tahıllar Sağlığımızı bozuyor mu ?
Gluten ile ilgili en yaygın bilgi gluten içeren besinleri yemeniz halinde kalbinizin yorulacağı,bağırsaklarınızın hasta olacağıdır.Buna en iyi yanıt 2017 yılında 100 binden fazla çölyak olmayan kişide yapılan Harvard Tıp Fakültesi çalışması vermiştir.
Çalışma sonucunda gluteni beslenmelerinden uzaklaştıran sağlıklı bireylerde kalp hastalıkları riskinin arttığı tespit edilmiştir.Birçok araştırma tam buğday unundan yapılmış ekmek yemenin sağlığı iyileştirdiğini gösteriyor. Özellikle günde 2-3 porsiyon gluten içeren tam tahıl yiyenlerin 2 porsiyondan daha az tüketenlere göre kalp hastalıkları, inme, tip 2 diyabete yakalanma riskleri düşük.Sağlıklı kişilerde tam tahıllarda gluten probiyotik etki göstererek vucutta iyi bakterilerin beslenmesini sağlar.Buğday kepeğinde bulunan bir karbonhidrat çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısını artırır.Bu yararlı bakteri sayısı azaldığında huzursuz bağırsak sendromu, kolon kanseri ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları ortaya çıkar. Gluten sağlıklı bireylerin kalp ve bağırsak hastalıklarından korunmasında kalkan görevi görür.
Glutensiz besinleri kim yemeli ?
Sadece gluten ile ilgili sorun yaşayan ve bu sorunları tıbbi olarak tesbit edilmiş kişilerin gluten yememesi gerekir. Gluten bu kişilerde toksin kadar zararlı olabilmektedir.Gluten bu gibi durumlarda bağışıklık hücresine aşırı saldırıya sebep olarak vucutta farklı reaksiyonlara oluşturur.