Migren tedavisi ile baş ağrısı ataklarının önüne geçilebilir
Migren tedavisi ile baş ağrısı ataklarının önüne geçilebilir
Migren, kişinin günlük hayatını etkileyen, şiddeti kişiden kişiye göre değişen ve belli ataklarla gelen bir nörolojik rahatsızlıktır. Toplum içinde sık görülen bu rahatsızlığın en belirgin özelliği şiddetli baş ağrısına sebep olmasıdır. Kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen bu hastalık; basit sadece bir baş ağrısı olarak nitelendirilip, ağrı kesicilerle giderilmeye çalışılmaktadır. Nitekim migren belirtileri gözlemleyen hastanın bir nöroloji uzmanına muayene olması, hastalığın gidişatı için büyük önem taşımaktadır.
Migren Nedir?
Migren; ense, şakak ve göz çevresinde şiddetli ağrı ve zonklamaya sebep olan, bazen bulantı ve kusma da gözlemlenebilen bir nörolojik rahatsızlıktır. Kişilerde sık rastlanan migrenin tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte tamamen ortadan kaldıracak bir tedavisi de bulunmamaktadır.
Migren Belirtileri Nelerdir?
Migren rahatsızlığının birçok belirtisi olmasına rağmen kişide bu belirtilerin bir ya da birkaçı görülebilir. Migrenin yarattığı baş ağrısı gök gürültüsü gibi ani ve şiddetli olarak tanımlanır. Görme bozukluğundan, uyuşukluğa; konuşma bozukluğundan, bayılmaya kadar çeşitli belirtileri olan migren, doktor kontrolü altında görülmesi gereken bir rahatsızlıktır. Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçını gözlemliyorsanız, lütfen doktora danışınız:
Baş, boyun, şakaklarda ağrı,
Kalp atışı benzeri baş bölgesinde zonklama
Işık ve ses hassasiyeti,
Bulantı,
Kusma,
Halsizlik,
Geçici görme bozuklukları,
Ense de sertleşme, tutulma,
Ateş
Genellikle 20-30 yaşlarındaki kişilerde rastlanan migren, çocuk ve ergenlerde de gözlemlenebilir. Migren kadınların yüzde 20’sinde; erkeklerin ise %8’inde görülmektedir. Ataklar halinde gelen migren bazı kişilerde nadir gerçekleşirken, bazı kişilerde ayda 3 - 4 kez görülebilmektedir. Bu ataklar ortalama 4 saat boyunca sürmektedir.
Migren ataklarının aşamaları ise şunlardır:
Prodrom:Yaklaşan migren atağının 1-2 gün önce bazı belirtiler ile kişide gözlemlenmesidir. Migren atağı yaklaşan kişide ruh hali değişimleri, kabızlık, susuzluk, fazla idrara çıkma, yeme bozukluğu, boyun tutulması ve sık esneme görülebilir.
Aura:Bu aşama hastaların hepsinde görülmez. Aura aşaması geçiren hastada dokunma hislerinde güçsüzlük, görme bozukluğu, uyuşma, karıncalanma ve konuşma bozukluğu gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Atak:Migren ataklarının süresi ve şiddeti değişkenlik göstermektedir. Atakların süresi 4 ila 72 saat sürebilmektedir. Kimilerinde çok nadir görülen bu ataklar, bazı hastalarda haftada birkaç kez gerçekleşebilir. Atak aşamasında hastada zonklama, ışık ve ses hassasiyeti, bulantı, kusma, baş dönmesi, bulanık görme ve nadiren bayılma görülebilmektedir.
Postdrom:Atak sonrası aşamasında hastada ilk 24 saat boyunca bitkinlik, atak sonrası rahatlama, halsizlik, baş dönmesi, ışık ve ses hassasiyeti görülebilir.
Migreni Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Migren ataklarının gerçekleşleşmesini tetikleyen birden çok faktör bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Hormonal değişimler (özellikle regl dönemi),
Hamilelik,
Menopoz,
Tuzlu ve işlenmiş gıdalar,
Yemek düzeninde değişiklik,
Alkol (özellikle şarap) ve fazla kafein,
Stres,
Uyku düzeninde değişiklik ve uykusuzluk,
Yüksek ses, ışık
Bazı kokular,
Yoğun cinsel aktivite,
Fazla efor,
Basınç
Migrenin Yol Açabileceği Sonuç ve Rahatsızlıklar
Ağrı kesici etkisini kaybetmesi: İlaçlar belli bir süre sonra etkisini kaybetmeye başlar, vücut ilaçlara alışır.
Kronik migren: Kontrol altında tutulmaması durumunda migren atak süresi uzayabilir ve sıklaşabilir.
Mide ve bağırsak rahatsızlıkları: Aşırı ağrı kesici kullanımı sonucu mide ve bağırsakta ülser vb. çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.
Kronik baş ağrısı: Aşırı ağrı kesici kullanımı kısır bir döngü yaratarak kronik baş ağrısına sebep olabilir.
Seratonin sendromu: Migren sonucu vücut aşırı serotonine maruz kalabilir.
Migren Statusu: 3 günü aşan şiddetli migren atakları yaşanabilir.
İnatçı Aura: Migrenin nadir görülen aşaması olan aura’nın migren atağı sonrası yaklaşık bir hafta daha görülmesi. Beyin doku hasarı olabilir. Hemen doktora görünülmelidir.
Beyin Damar Tıkanıklığı: Aura aşamasının bir saatten fazla sürmesi nedeniyle beyin damar tıkanıklığı oluşabilir. Hemen doktora görünülmelidir.
Migren Tedavisi
Migren, kişilerde neden oluştuğu bilinmeyen, bu nedenle de tam olarak bir tedavisi söz konusu olmayan bir hastalıktır. Migren hastalarının karşılaştığı ağrı, kusma gibi belirtilerin dindirilmesi için yardımcı tedaviler gerçekleştirilebilse de migren ataklarını tamamen durduracak bir yöntem bulunmamaktadır. Bu nedenle migren hastalarına düzenli olarak verilen ağrı kesici vb. ilaçlarla migren aşamaları olabildiğince hafifletilmeye çalışılır.
Migren hastalığının en şiddetli sonucu olan ağrı için son dönemde en sık başvurulan, uzun süre kalıcı ve etkili yöntem ise enjeksiyon uygulamasıdır.
Kronik Migren Nedir?
Kronik migren hastaları, 3 ayda 15 günden fazla atak geçirir; minimum 4 saat boyunca ağrı yaşar. Rutinleşen migren atakları yaşayan hastaların günlük hayatları ve işleri sekteye uğrar ve yoğun halsizlik görülür. Bu nedenle kronik migren hastalarına tedavi planı oluşturulması ve enjeksiyon gibi ağrı önleyici müdahaleler yapılması büyük önem taşır.