Kalp Sağlığımız İçin Ne Yapmak Gerek ?
Kalp Sağlığımız İçin Ne Yapmak Gerek ?
Özellikle kalp damar hastalıklarının ölüm oranlarında birinci sıradaki yerine başka hiçbir hastalığa bırakmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Ama kalp sağlığımız için ne yapıyoruz?
Toplumumuzda kalp damar hastalıkları görülme sıklığı giderek artan bir tehdit unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla kalp damar hastalıklarını oluşturacak risk faktörlerini uzun soluklu olarak önlememiz gerekiyor. Ne yazık ki çok oturan bir toplumuz. Dolayısıyla az yiyip çok yürümemiz, yaygın ama bir o kadar da kötü bir alışkanlık olan sigarayı bırakmamız gerekiyor. Çünkü pek çok hastamız, tansiyon kolesterol gibi risk faktörleri normal olmasına rağmen, sigara içtiği için kalp kriziyle karşımıza gelebiliyor. Sigara içilmesinin mutlak şekilde önlenmesi lazım.
Toplumumuzda 35 yaşın üzerinde her 3-4 kadından 1’i; 4-5 erkekten 1’i hipertansiyon hastası fakat farkında değil. Çünkü hiç tansiyonunu ölçtürmemiş. Toplumumuzun 3’te 1’i de tansiyon hastası olduğunun farkında ama hastalığının öneminin farkına varmış değil. Farkında olanların da 3’te 1’i ilaç alıyor ama yeterli tedavi oranı çok düşük. Hipertansiyon hastalarının ancak %10’u etkin olarak tedavi oluyor.
Kimler Risk Altında?
40 yaşının üzerindeki herkesin mutlaka bir kardiyak check-up’tan geçmesinde fayda görümektedir. Ancak ailesinde risk faktörü olanların (kalp krizi geçiren, damar hastalığı olan, by-pass olmuş, damarlarına stent konulmuş olanlar ve tüm bu risk faktörlerini, anne tarafından 55 baba tarafından 55 yaşının altında yaşamış olanlar) 20’li 30’lu yaşlarda mutlaka kolesterol düzeylerine baktırmalarını tavsiye ediliyor.
Kalp Sağlığınızı Korumak İçin
Her şeyden az miktarda tüketin.
Sigarayı bırakın.
Her gün en az yarım saat yürüyüş yapın.
Akşam geç saatlerde yemek yemeği bırakın.
Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.
Hayvani gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
Katı yağları tercih etmeyin.
Sağlık kontrollerinizi kesinlikle ihmal etmeyin.