Serebrovasküler Hastalık (Beyin Damar Hastalıkları)
Serebrovasküler Hastalık (Beyin Damar Hastalıkları)
Serebrovasküler hastalıkları, beyni besleyen damarların tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan, hasar gören beyin bölgesi ile ilgili belirtiler veren bir hastalık grubudur.
Serebrovasküler hastalığın gelişebileceği çeşitli yollar vardır, en yaygın olanlarından biri aterosklerozdur. Ateroskleroz, yüksek kolesterol düzeylerinin beyin arterindeki iltihapla birleştiğinde, kolestrolün kalın, mumlu bir plak olarak damarda oluşmasına neden olur. Bu plak beyindeki kan akışını sınırlayabilir veya tamamen tıkayabilir, inme , geçici iskemik ataklara neden olabilir ve zamanla kognitif bozukluk ve demansa yol açabilir.
Serebrovasküler hastalık nedir ?
Serebrovasküler hastalığın en yaygın biçimleri şunlardır:
Beyin trombozu - beynin kan dolaşımında oluşan leke pıhtı / plak
Serebral emboli - kan akışı vücudun başka bir yerinden gelen pıhtı veya hava kabarcısı tarafından engellenir
Beyin kanaması - rüptüre olmuş bir kan damlasından kandan kaçma
Serebrovasküler hastalığın bir diğer formu anevrizmaları ( atardamar duvarı şişmesi) içerir. Atardamardaki zayıf parçalar, gözyaşı dökebilecek ve beyin kanamalarına neden olabilecek çok ince bir duvarla çıkıntılar geliştirebilir. Kusurlu kolajenli dişiler özellikle hassastırlar.
Anevrizma , özellikle hipertansiyonu olan kişilerde ( yüksek tansiyon ) kolesterol birikintilerinden kaynaklanan bozuk kılcal damarlarda da ortaya çıkabilir . Eğer bu süreçte kanama olursa, felce neden olabilir.
Serebrovasküler hastalık öncelikli olarak yaşlı olan veya diyabet, sigara, yüksek tansiyon veya iskemik kalp hastalığı öyküsü olan kişileri etkiler.