TAŞİKARDİ (Taşiaritmi) NEDİR?
Taşikardi (Taşiaritmi olarak da bilinir), sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100'ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış
hızları normal (egzersiz ile) veya anormal (kalp içindeki elektrik problemleri gibi bir sebepten dolayı) olabilir. Normal atışın 1 fazlası, kalbin hızlı attığını gösterir. Taşikardi her zaman kalp hastalığı belirtisi değildir: Koşmak, sindirilmesi güç gıda yemek, heyecanlanmak, sigara, içki, çay, kafein ihtiva eden içecekler içmek, bazı ilaçlar ve kadınların regl dönemleri taşikardiye neden olabilir. Bu tür taşikardi, nedenin ortadan kalkmasıyla geçer. Fakat kalp ve böbrek hastalıkları, ateşli hastalıklar ve zehirlenmelerde taşikardiye yol açtığından ihmal edilmemesi, doktora başvurulması gereken bir durumdur.
- Baş dönmesi
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Ani güçsüzlük
- Sersemlik hissi
- Düşük tansiyon
- Kalp çarpıntısı
En yaygın taşikardi belirtilerdir. Aşırı durumlarda bilinçsiz hale gelebilir, Bazı taşikardi atakları hiçbir belirti vermeden gerçekleşebilir.
! (Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi İçin Lütfen Doktorunuza Başvurunuz.) !